PTASIA GRYPA
Warszawa, 05.03.06
Komunikat Ministra Zdrowia
dotyczący prostych zasad zachowania
w celu uniknięcia zarażenia się wirusem ptasiej grypy
W związku z podejrzeniami, że na terenie Polski pojawiły się
ptaki zarażone wirusem H5N1 informuję, że ryzyko przeniesienia się
tego wirusa na ludzi jest znikome. W celu całkowitego wykluczenia
takiego przypadku apeluję o przestrzeganie następujących zasad:
- spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane
odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C;
- myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które
miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj,
że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
- nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub
sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego
drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci;
- zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego
ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
- myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno
dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci;
- pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z
innymi produktami żywnościowymi;
Przypominam też o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego
lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj,
nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Minister Zdrowia
Zbigniew Religa
CHCESZ SIĘ USTRZEC PTASIEJ GRYPY
?
STOSUJ SIĘ DO PONIŻSZYCH ZALECEŃ
- SPOŻYWAJ
MIĘSO DROBIOWE, PRZETWORY DROBIARSKIE I JAJA PODDANE ODPOWIEDNIEJ
OBRÓBCE CIEPLNEJ W TEMPERATURZE MINIMUM 700C;
- MYJ DOKŁADNIE Z UŻYCIEM DETERGENTU WSZYSTKIE PRZEDMIOTY,
KTÓRE MIAŁY KONTAKT Z SUROWYM DROBIEM (DESKI, NOŻE, TALERZE);
PAMIĘTAJ, ŻE ZAMROŻENIE MIĘSA NIE NISZCZY WIRUSA PTASIEJ
GRYPY;
- NIE DOTYKAJ, BEZ ODPOWIEDNIEGO ZABEZPIECZENIA, MARTWYCH LUB
SPRAWIAJĄCYCH WRAŻENIE CHORYCH PTAKÓW DZIKICH ANI UBITEGO
DROBIU; PRZEDE WSZYSTKIM DOPILNUJ, ABY NIE ROBIŁY TEGO DZIECI;
- ZADBAJ O TO, ABY DZIECI UNIKAŁY MIEJSC BYTOWANIA DZIKIEGO
PTACTWA, FERM DROBIU ORAZ INNYCH MIEJSC JEGO PRZETRZYMYWANIA;
- MYJ RĘCE PO KAŻDORAZOWYM ZETKNIĘCIU Z PTACTWEM, ZARÓWNO
DZIKIM, JAK I HODOWLANYM; DOPILNUJ, ABY ROBIŁY TO TAKŻE DZIECI;
- PAMIĘTAJ, ABY SUROWE MIĘSO DROBIOWE NIE MIAŁO STYCZNOŚCI Z
INNYMI PRODUKTAMI ŻYWNOŚCIOWYMI;
- PRZYPOMINAMY O PRZESTRZEGANIU ZAKAZU PRZYWOZU Z ZAGRANICY ŻYWEGO
LUB MARTWEGO PTACTWA, DROBIU I WYROBÓW DROBIARSKICH, JAJ,
NIEPRZETWORZONYCH PIÓR I ICH CZĘŚCI, PIERZA, PUCHU ORAZ
TROFEÓW MYŚLIWSKICH.
BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ WYDAWANYCH PRZEZ
PRZEDSTAWICIELI INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI
SANITARNEJ;
GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY
INFORMACJA DLA OSÓB UDAJĄCYCH SIĘ
DO KRAJÓW,
W KTÓRYCH STWIERDZONO WYSTĘPOWANIE
OGNISK PTASIEJ GRYPY
Należy
bezwzględnie stosować się do wszelkich zaleceń miejscowej służby
zdrowia, ściśle przestrzegać reżimu sanitarnego, a w szczególności:
- unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz
innych miejsc jego przetrzymywania, handlu drobiem i wyrobami
drobiarskimi, w tym pierzem;
- nie dotykać martwych ptaków ani ubitego drobiu;
- nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj
nie poddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze
minimum 700C;
- myć i dezynfekować ręce po każdorazowym zetknięciu z
ptactwem, zarówno
dzikim, jak i hodowlanym.
Ponadto zaleca się:
- w przypadku wystąpienia objawów chorobowych (podwyższona
temperatura
ciała, kaszel, duszności, bóle mięśniowo-stawowe) –
natychmiastowy kontakt z
lekarzem;
- poddanie się szczepieniu p/grypie sezonowej co najmniej 14 dni
przed
wyjazdem do krajów, w których występują ogniska ptasiej grypy.
INFORMACJA DLA OSÓB POWRACAJĄCYCH Z KRAJÓW,
W KTÓRYCH STWIERDZONO WYSTĘPOWANIE
OGNISK PTASIEJ GRYPY
- bezwzględnie należy przestrzegać zakazu przywozu żywego lub
martwego
ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych
piór i ich
części. pierza oraz puchu;
- w przypadku wystąpienia, w okresie 7 – 10 dni od powrotu do
kraju, objawów
chorobowych (podwyższona temperatura ciała, kaszel, duszności,
bóle
mięśniowo-stawowe) należy niezwłocznie udać się do lekarza
POZ,
najbliższego szpitala zakaźnego, lub innej placówki leczniczej.
GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY
|