Tradycje Stołu Wielkanocnego
02.04.2010
Paschy, pasztety, baby wielkanocne, wiosenne sałatki i wiele
innych świątecznych potraw – to wszystko królowało na stole
wielkanocnym, jaki przygotowali uczniowie i nauczyciele ze Szkoły
Podstawowej w Gniewkowie. To za sprawą szóstej już edycji wystawy
„Tradycje Stołu Wielkanocnego”, jaka odbyła się w minioną
niedzielę, 25 marca br., w Marcinowicach.
Przedstawiciele Gniewkowa wzięli w niej udział już po raz
czwarty. Wszystko po to, by kultywować wyjątkowe świąteczne
tradycje.
W tym roku halę w Marcinowiach odwiedziła rekordowa liczba
reprezentacji gmin i powiatów – nie tylko świdnickiego, dzierżoniowskiego
czy wrocławskiego, ale i łowickiego i kartuskiego. Spośród suto
zastawionych 33 stołów, przygotowany przez SP w Gniewkowie wyróżniał
się nie tylko potrawami, ale i wyjątkowymi i kolorowymi dekoracjami,
o które zadbała miłośniczka rzemiosła artystycznego, Ewa Pyda z
Gniewkowa.
W podziękowaniu za kultywowanie tradycji dziedzictwa narodowego
przedstawiciele z Gniewkowa otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz kosz pełen
słodkości.
|