Żyjemy w czasach szeroko pojętej
konsumpcji. Szybko jemy, korzystając z tego co jest łatwo
dostępne i nie koniecznie zdrowe. Edukację zdrowotną należy
rozpoczynać jak najwcześniej, gdyż dzieciństwo to okres,
w którym kształtują się jego postawy determinujące
aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Zgodnie
z programem wychowawczym szkoły i planem działań Koła
PCK w Szkole Podstawowej im. Jana Brzechwy w Dobromierzu
rozpoczęły się działania służące upowszechnianiu
wiedzy o właściwych zachowaniach zdrowotnych, a w szczególności
promowanie zdrowego odżywiania.
Dzieci z oddziału przedszkolnego podsumowując
wiadomości z tygodniowych zajęć na temat "Owoców
" postanowiły zrobić sobie ucztę. Przyniesione z domów
różne świeże owoce: jabłka, gruszki, śliwki,
brzoskwinie, nektarynki, kiwi, pomarańcze, banany,
mandarynki, winogrona, a nawet melon i ananas, posłużyły
do przygotowania pysznej, witaminowej sałatki. W naszym
przedszkolu było tego dnia bardzo smacznie, a przede
wszystkim zdrowo. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak
smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy.
Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę
owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu
się nożem. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele
satysfakcji, jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę
odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu.
Sałatka była pyszna i było jej tak dużo, że po
zjedzeniu dokładki poczęstowaliśmy też rodziców, kolegów
ze świetlicy i panie Irenę i Tereskę z naszej szkoły, które
pomogły nam w przygotowaniu tej "bomby
witaminowej" .
Bardzo ważne jest wyposażenie dzieci w
podstawowe wiadomości dotyczące zdrowia, zapoznanie z tym,
co sprzyja i co zagraża zdrowiu. Pamiętając o tym, że
jemy również "oczami", w klasie II powstawały
kolorowe kanapki z jarzynkami. Własnoręcznie je wykonując,
uczniowie uczyli się odróżniać potrawy zdrowe i
potrzebne do prawidłowego odżywiania, przy tym wspaniale
się bawiąc. Takich działań w czasie roku będzie jeszcze
w naszej szkole wiele.
Nauczyciele, poprzez realizację zajęć o
tematyce prozdrowotnej, w której łączy się naukę z
zabawą, będą uświadamiać uczniów klas O-III, że
owocowo-warzywna dieta jest smaczna i zdrowa. Dzieci muszą
rozumieć potrzebę prawidłowego żywienia (witaminy, składniki
mineralne), często spożywać warzywa i owoce, brać udział
w przygotowywaniu zdrowych posiłków (surówki, sałatki,
soki), chętnie spożywać jogurty i przetwory mleczne oraz
zachować umiar w jedzeniu słodyczy.
|