Jak smakuje Wielkanoc na Dolnym Śląsku? Okazją,
aby się o tym przekonać była Prezentacja Tradycyjnych Stołów
Wielkanocnych w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. W sobotę, 28
marca, oprócz degustacji świątecznych potraw odbyły się również
występy zespołów folklorystycznych oraz pokazy palm i pisanek.
Na tydzień przed Wielkanocą w Pasażu Grunwaldzkim
można było nie tylko zrobić świąteczne zakupy, ale także
zaczerpnąć inspiracji do przygotowania tradycyjnych specjałów. Na
26 stołach zaprezentowane zostały potrawy wielkanocne przyrządzane
przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wśród wystawców znalazły się również
członkinie KGW w Kłaczynie, które godnie reprezentowały naszą
gminę i powiat. Kto nie skorzystał z zaproszenia gospodarzy wystawy
i nie przybył na prezentację niech żałuje. Na stołach było
wszystko, co kojarzy nam się z Wielkanocą. Jaja pod niezliczoną ilością
postaci, sałatki, galarety, pasztety, pieczenie, szynki oraz
tradycyjny żur wielkanocny. Na deser częstowano paschą, babami,
mazurkami, sernikami, które nim trafiły do żołądków zwiedzających,
karmiły oczy swymi wymyślnymi kształtami i barwnymi dekoracjami.
Obecne na prezentacji gospodynie zdradzały zarówno receptury
przygotowanych przysmaków, jak również tajniki malowania pisanek i
plecenia palm.
Nie lada atrakcją była również możliwość wysłuchania
wielkanocnych pieśni w wykonaniu dolnośląskich zespołów ludowych.
Współorganizatorami wydarzenia byli Urząd Marszałkowski
Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa
Rolniczego we Wrocławiu, partnerem spotkania Związek Rolników, Kółek
i Organizacji Rolniczych.
|