27 maja br. prosto z ulicy Podgórnej 2, gdzie mieści
się nasza szkoła, wybraliśmy się do pobliskiej piekarni, należącej
do rodziny Zapałów. Wszystko po to, by zgłębić tajniki pieczenia
chleba.
A zaczęło się od lekcji historii, na której z panią
Katarzyną Stefańczyk rozprawialiśmy o średniowiecznych rzemieślnikach.
Wtedy zrodził się pomysł na wycieczkę do piekarni.
W dniu wycieczki pani Jadwiga Werczyńska, jako córka
założyciela tutejszej piekarni, wprowadziła nas w tajniki
piekarskiego fachu. Napełnieni wiedzą o dawnych narzędziach używanych
do wypieku chleba i garowaniu ciasta udaliśmy się do celu. Na
miejscu powitał nas właściciel - Jerzy Zapała, który w przystępny
sposób przybliżył nam produkcję chleba we współczesnej piekarni.
Razem z nim przebyliśmy wędrówkę po wszystkich pomieszczeniach. Z
wielkim zainteresowaniem poznawaliśmy pracę piekarza, produkty oraz
urządzenia używane w procesie technologicznym wyrobu pieczywa. Pod
koniec wszyscy dostaliśmy do skosztowania słodkie bułki prosto z półki.
Serdecznie dziękujemy za gościnę.
Relację przygotowały: Nina Jankowska, Joanna Stefańczyk,
Anna Walkiewicz, Maria Bucka.
|