WIADOMOŚCI

Bułki prosto z półki

A A A

03.06.2015

  

27 maja br. prosto z ulicy Podgórnej 2, gdzie mieści się nasza szkoła, wybraliśmy się do pobliskiej piekarni, należącej do rodziny Zapałów. Wszystko po to, by zgłębić tajniki pieczenia chleba.

A zaczęło się od lekcji historii, na której z panią Katarzyną Stefańczyk rozprawialiśmy o średniowiecznych rzemieślnikach. Wtedy zrodził się pomysł na wycieczkę do piekarni.

W dniu wycieczki pani Jadwiga Werczyńska, jako córka założyciela tutejszej piekarni, wprowadziła nas w tajniki piekarskiego fachu. Napełnieni wiedzą o dawnych narzędziach używanych do wypieku chleba i garowaniu ciasta udaliśmy się do celu. Na miejscu powitał nas właściciel - Jerzy Zapała, który w przystępny sposób przybliżył nam produkcję chleba we współczesnej piekarni. Razem z nim przebyliśmy wędrówkę po wszystkich pomieszczeniach. Z wielkim zainteresowaniem poznawaliśmy pracę piekarza, produkty oraz urządzenia używane w procesie technologicznym wyrobu pieczywa. Pod koniec wszyscy dostaliśmy do skosztowania słodkie bułki prosto z półki. Serdecznie dziękujemy za gościnę.

Relację przygotowały: Nina Jankowska, Joanna Stefańczyk, Anna Walkiewicz, Maria Bucka.

 

   

   

   

   

   

   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
 

do góry  |