29 września ruszył nabór na „Wsparcie
inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich
rozwój”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na
lata 2014–2020, który potrwa do 28 października 2016 r.
Program „Przetwórstwo i marketing produktów
rolnych” przeznaczony jest dla rolników, domowników lub małżonków
rolników, którzy podlegają ubezpieczeniu społecznemu rolników w
pełnym zakresie.
Aby otrzymać pomoc finansową konieczne jest założenie
działalności gospodarczej przetwarzającej produkty rolne. Warunkiem
przystąpienia do programu będzie zarejestrowanie działalności
przetwórczej, ale dopiero po podpisaniu z Agencją umowy o przyznaniu
pomocy, czyli po upewnieniu, że planowana inwestycja zostanie
zrealizowana. Sektory przetwórstwa objęte programem to mleko, mięso,
owoce, warzywa, zboża, ziemniaki, jaja, miód, len, konopie, rośliny
oleiste i wysokobiałkowe.
Pomoc ma formę refundacji kosztów kwalifikowalnych
poniesionych przez beneficjenta, a jej maksymalna wysokość wynosi
50%. Wysokość limitu w okresie realizacji PROW 2014-2020 może wynieść
nawet 300 tys. złotych, natomiast wielkość pomocy przyznana na jedną
operację nie może być niższa niż 10 tys. złotych.
Koszty kwalifikowalne to m.in.:
-
budowa lub modernizacja budynków niezbędnych do
prowadzenia działalności,
-
kupno maszyn lub urządzeń do przetwarzania i
magazynowania, aparatury pomiarowej i kontrolnej,
-
kupno urządzeń służących poprawie ochrony środowiska.
Koszty, które nie będą uznawane za kwalifikowalne
to koszty zakupu środków transportu, używanych maszyn, urządzeń
czy sprzętu oraz VAT.
Kolejność przysługiwania pomocy będzie zależeć
od punktów otrzymanych za:
-
stopień innowacyjności operacji (5 pkt)
-
wiek podmiotu ubiegającego się o przyznanie
pomocy, jeżeli będzie miał mniej niż 40 lat (3 pkt)
-
inwestycje związane z ochroną środowiska lub
przeciwdziałaniem zmianom klimatu (5 pkt),
-
uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach
jakości (3 pkt)
-
przetwarzanie produktów rolnych pochodzących
bezpośrednio od producentów ekologicznych w wysokości co
najmniej 10% całkowitej ilości surowca niezbędnego do produkcji
- po zakończeniu operacji (5 pkt),
-
poziom bezrobocia w powiecie, gdzie realizowana
jest operacja w stosunku do bezrobocia w kraju (1 - 4 pkt),
-
prowadzenie działalności w sektorach przetwórstwa:
mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż (2 pkt).
Aby wniosek był rozpatrzony, rolnik musi zdobyć 5
punktów.
Wnioski należy składać w Oddziałach Regionalnych
ARiMR osobiście lub za pośrednictwem osoby upoważnionej lub przesyłką
rejestrowaną.
Szczegółowe informacje i pomoc można uzyskać pod
numerami telefonów: 61 28 28 847 lub 728 405 593 oraz na
stronie internetowej http://agropartner24.pl/
|