Chcesz ustrzec się ptasiej grypy?
·
spożywaj mięso
drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce
cieplnej w temperaturze minimum 700 C;
·
myj dokładnie
z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z
surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa
nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
·
nie dotykaj,
bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie
chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj,
aby nie robiły tego dzieci;
·
zadbaj o to,
aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu
oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
·
myj ręce po każdorazowym
zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj,
aby robiły to także dzieci;
·
pamiętaj, aby
surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
·
przypominamy o
przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego
ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych
piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Bezwzględnie
przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji
weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej;
Główny
Inspektor Sanitarny
WYTYCZNE
GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII DLA HODOWCÓW DROBIU
Głównym
źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są
dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków.
Objawy
kliniczne grypy ptaków u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane
w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę,
gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych.
Główne
objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to
depresja, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy
jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków,
silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność,
biegunka.
Padnięcia
ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może
dochodzić do 100%. Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości
mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego (z reguły łagodne),
depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek. Zakażone
ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu
i dróg oddechowych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia
drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi
ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może
następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz,
sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu
wirusa grypy odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone
ubranie, obuwie, sprzęt i produkty (jaja) może przyczynić się do
rozprzestrzeniania choroby. Rozprzestrzenianie z wiatrem
zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia. Wirus
grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika
przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub
stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu
oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe
na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty.
Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
ZALECENIA
INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
Główny
Lekarz Weterynarii, biorąc pod uwagę konieczność kontynuowania
działań zapobiegawczych, mających na celu ochronę zdrowia ludzi i
zwierząt, związaną z zagrożeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków
oraz ograniczenie bardzo dużych strat ekonomicznych spowodowanych
ewentualnym wybuchem choroby, przedstawia zalecenia umożliwiające
skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka
szerzenia się choroby.
Zalecenia
dla drobnotowarowych hodowców drobiu – chów przyzagrodowy
Zaleca
się:
·
karmienie i
pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają
dostępu ptaki dzikie;
·
przetrzymywanie
drobiu w zamknięciu lub na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem
uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem (zastosowanie siatek
ochronnych, zadaszenia);
·
odizolowanie od
innego drobiu, kaczek i gęsi;
·
przechowywanie
paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod
szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
·
unikanie
pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza
gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
·
zgłaszanie
lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi i innym organom władzy
lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych
padnięć drobiu;
·
ograniczenie
przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy
obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a
obiektami, w których bytuje drób;
·
po każdym
kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
·
wydzielenie
odzieży używanej przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
·
osobom utrzymującym
drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych
fermach drobiu;
Zalecenia
dla hodowców gołębi pocztowych
Zaleca
się:
·
karmienie i
pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
·
przechowywanie
paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem
uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
·
nie
wypuszczanie gołębi z gołębników celem oblatywania.
Zalecenia
dla przemysłowych producentów drobiu
W
okresie migracji dzikich ptaków do 31 maja,
powinno się przetrzymywać drób w odosobnieniu.
Drób wodny (kaczki i gęsi) może być karmiony w tym czasie
zielonkami dowożonymi do miejsca jego odchowu. Zielonki nie mogą
pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem
wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien,
i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich.
Zaleca
się:
·
przetrzymywanie
ptaków w zamknięciu lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod
warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem oraz zabezpieczeniu
tej przestrzeni przed odchodami dzikich ptaków;
·
karmienie i
pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają
dostępu ptaki dzikie;
·
szczelne
przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie
ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i
czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie
ze zbiorników wodnych i rzek);
·
ograniczenie
przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy
obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a
obiektami, w których bytuje drób;
·
ograniczenie
liczby osób obsługujących fermy do koniecznego minimum wraz ze
sprawdzeniem czy osoby te nie utrzymują drobiu we własnych
zagrodach;
·
rozłożenie
mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym przed wejściami do budynków
fermy drobiu;
·
założenie śluz
dezynfekcyjnych w wejściach do budynków fermy drobiu;
·
obowiązkową
dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
·
rozłożenie
mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren fermy;
·
wprowadzenie
zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi
np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład
utylizacyjny;
·
wprowadzenie
obowiązku używania odzieży ochronnej przez wszystkie osoby znajdujące
się na fermie, po wcześniejszym pozostawieniu odzieży własnej w szatni;
·
wprowadzenie
obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed
wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
·
aby pracownicy
ferm drobiu nie mieli kontaktu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
Nieprzestrzeganie
wymienionych wyżej zaleceń może powodować wzrost zagrożenia ptasią
grypą.
Główny
Lekarz Weterynarii informuje, że wszystkie gatunki drobiu przed wysyłką
do ubojni, są zawsze obowiązkowo badane przez lekarza weterynarii
wystawiającego świadectwo zdrowia, a następnie podlegają badaniu
przed i poubojowemu w ubojniach drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, iż nie istnieje żadne zagrożenie
zakażenia się konsumentów ptasią grypą, poprzez spożywanie mięsa
drobiowego i jego przetworów.
W zależności od rozwoju sytuacji i poziomu zagrożenia wysoce
zjadliwą grypą ptaków – ptasią grypą w Polsce jak i w
krajach sąsiednich, Główny Lekarz Weterynarii podejmie wszelkie, możliwe
i prawem przewidziane działania w celu zabezpieczenia Polski przed
wniknięciem tej choroby.
|